Wednesday, July 9, 2014

แบบฝึกหัดเรื่อง Causative Verbs

แบบฝึกหัดเรื่อง Causative Verbs

1. I'm going to have Mike ________ my computer to see what is wrong.
 a) look at b) to look at c) looked at

ข้อสังเกตุและท่องจำคือ To have someone do something
                                       To get someone to do something ครับ

ดังนั้นข้อนี้ ใช้ to have Mike + V1

2. One of my wisdom teeth really hurt, so I went to the dentist to have it
________.
 a) remove b) removed c) to be removed

 ข้อสังเกตุและท่องจำคือ To have something done by someone
                                     
ดังนั้นข้อนี้ ใช้ to have my wisdom teeth + V3

3. Are you going to ________ like this?
 a) let him to suffer b) allow him suffer c) let him suffer

To let ก็เป็นอีกกริยาที่ใช้แทน Get/Have เช่นกัน

4. Jimmy is dead. The mafia boss ________.
 a) had killed b) had him killed c) had him to be killed

เป็นโครงสร้างแบบ Causative Passive

5. Julie will not let her daughter ________ the boy from across the street.
 a) marry b) to marry c) married
เป็นโครงสร้าง Let someone do something

6. I had the wall ________ when I was renovating my apartment.
 a) to be knocked down b) knocked down c) knock down
เป็นโครงสร้างแบบ Have something done

7. I ________ her and apologize.
 a) made him to call b) made him called c) made him call
 เป็นโครงสร้างแบบ Make someone do something

8. I have ________ many times.
 a) my heart broken b) had my heart broken c) had my heart broke
  เป็นโครงสร้างแบบ Causative Passive voice

9. The authorities ________ as soon as they found out she was there
illegally.
 a) had her deported b) have her deport c) had her to be deported
 เป็นโครงสร้างแบบ Causative Passive voice

10. I had some tests ________, but they didn’t find anything.
 a) done b) to be done c) have done

Have something done

ANSWERS: 
1)a 2)b 3)c 4)b 5)a 6)b 7)c 8)b 9)a 10)a 
ทบทวนเรื่อง Causative Verbs ได้ที่ ทบทวนการใช้งาน causative Form

Tuesday, July 8, 2014

ทบทวนการใช้งาน causative Form

โครงสร้างการใช้งานภาษาอังกฤษ Causative Have/Get Something Done จะใช้กรณีที่ตัวของเราหรือคนพูดได้รับการบริการหรือการทำงานโดยพนักงานบริการหรือคนอื่น เพื่อให้เข้าใจง่ายขึ้น ลองดูตัวอย่าง ประโยค ด้านล่างนี้นะครับ 
Sam is cutting his hair. แซมกำลังตัดผมของเขาด้วยตัวเอง 
Sam is having his hair cut. ประโยคนี้ หมายถึงว่าแซมให้ผมของเขากำลังถูกตัดโดยใครสักคน เช่น ช่างแต่งผม hairdresser นะครับ 
 ข้อสังเกตุ คำกริยา ที่ตามหลัง Causative Have/Get Something Done จะต้องเป็นกริยาช่องที่ 3 (Participle)
Sam เป็นประธานของประโยค 
having เป็น Causative form 
hair เป็น something 
cut เป็น กริยาช่องที่ 3 (Participle) 
ท่องจำกันง่ายๆ ใช้งานบ่อยๆ ว่า Have/Get Something Done by someone 


น้องๆ นักเรียน นักศึกษา และผู้สนใจ อย่าลืมนะครับว่า order หรือการเรียงลำดับของประโยคสำคัญมาก
ซึ่งจะมีหลักในการเรียงคือ Have/Get + Object กรรม (สิ่งที่ถูกกระทำ) + Participle (กริยาช่องที่ 3 )
ตัวอย่างเพิ่มเติม เพื่อความเข้าใจที่มากขึ้น 
I had the roof fixed yesterday.
ฉันให้หลังคาของฉันได้รับการซ่อมโดย someone 
Where did you have your hair permed?
คุณให้ผมของคุณโดดดัดที่ไหน 
I am going to have my hair trimmed tomorrow.
ฉันตั้งใจว่าจะให้ผมของฉันได้รับการตกแต่งในวันพรุ่งนี้ 
Why don't you have that dress cleaned?
ทำไมคุณไม่ให้ชุดนั้นได้รับการทำความสะอาด

เราสามารถใช้งาน Get แทนที่ของ Have ได้เช่นกัน แต่จะใช้ในรูปแบบที่ไม่เป็นทางการน้อยกว่าและนิยมในภาษาพูด ตัวอย่างเช่น 

I'm going to get my car fixed tomorrow. ฉันวางแผนให้รถยนต์ของฉันได้รับการซ่อมในวันพรุ่งนี้
นอกจากนั้นยังพบบ่อยในประโยคคำสั่ง เช่น Get your hair cut. 
และมักใช้ในความหมายว่าท้ายสุดแล้วก็สามารถจัดการได้สำเร็จ เช่น 
I eventually got the car fixed. ในที่สุดแล้วฉันก็จัดการให้รถยนต์ของฉันได้รับการซ่อมสำเร็จ 
เพิ่มเติมการใช้งานที่น่าสนใจ และสังเกตุ ว่าอาจจะสับสนและพลาดคะแนนไปได้ 

Get someone to do something.
เช่น The teacher gets the students to write the report. ครูมอบหมายให้นักเรียนเขียนรายงาน
I got my mother to make a cake last week. ฉันให้แม่ทำเค้กให้ทานเมื่ออาทิตย์ที่ผ่านมา 

แต่  Have someone do something.
The teacher has the students read the book. ครูให้นักเรียนอ่านหนังสือ 



ทบทวนหลักการใช้งาน Present Simple Tense

ทบทวนหลักการใช้  Present Simple ปัจจุบันกาล  ซึ่งเป็น Tense ที่เราพบเห็นบ่อยๆ ตามชีวิตประจำวัน  และต้องมีการใช้งานกันเป็นประจำทุกวัน ในการพูด สนทนา การเขียน และการบรรยาย ซึ่งมีหลักการใช้ที่สำคัญ ดังนี้ 
ภาษาอังกฤษ ก็ต้องมีการทบทวน หรือหมั่นทำแบบฝึกหัดบ่อยๆ ทุกวัน จะทำให้การเรียน การสอบ ดีขึ้น แน่นอน รับรอง ได้ sure ๆ 
* ประธานเอกพจน์บุรุษที่ 3 คำกริยาต้องเติม _s,_es 
1: เราใช้งาน Present Simple กับความจริงทั่วไป generally true:
  • The sun rises in the east. พระอาทิตย์ขึ้นทางด้านตะวันออก 
  • People need food. คนต้องการอาหาร 
  • It snows in winter. หิมะตกในหน้าหนาว
  • The sky isn't green. ท้องฟ้าไม่เขียว
  • Plants die without water. ต้นไม้จะตายถ้าขาดน้ำ
  • Two and two make four. สองบวกสองเป็นสี่
2: ใช้กับเหตุการณ์หรือสถานการณ์ที่เราคิดว่าจะถาวรหรือเกือบๆ จะถาวร เช่น 
  • Where do you live? คุณอาศัยประจำที่ไหน
  • She works in a bank. หล่อนทำงานประจำที่ธนาคาร
  • They love coffee. พวกเขาชอบกาแฟ
  • She has three children. หล่อนมีลูกสามคน
  • am married. ฉันแต่งงานแล้ว 
  • don't like mushrooms. ฉันไม่ชอบกินเห็ด
3: ใช้กับสิ่งที่เราทำเป็นกิจวัตรหรือเป็น นิสัย  habits มักควบคู่ด้วยคำกริยาวิเศษณ์บอกเวลา Adverb Of Frequency 
  • Do you smoke? ปกติคุณสูบบุหรี่ไหม 
  • play tennis every Tuesday. ฉันเล่นเทนนิสทุกวันอังคาร 
  • We often go to the cinema. เราไปดูหนังบ่อยๆ 
  • She gets up at seven o'clock every day. เธอตื่นนอนเวลา 7 โมงเช้าทุกๆวัน 
  • At the weekend, we usually go to the market. เราไปตลาดกันทุกสุดสัปดาห์ 
  • How often do you study English? คุณเรียนภาษาอังกฤษบ่อยแค่ไหน 
  • don't travel very often. ฉันไม่ได้เดินทางบ่อยๆ 
4: เราใช้ simple present tเมื่อกล่าวถึงเหตุการณ์ที่เกิดขึ้นใน หนังสือ การแสดง และ ภาพยนตร์ 
  • The hero dies at the end of the film. พระเอกตายตอนจบของหนัง
  • A young woman travels through Europe, where she meets different people, and finally falls in love.หญิงสาวเดินทางในยุโรป เมื่อตอนที่เธอพบกับผู้คนที่แตกต่าง และสุดท้ายเธอก็ตกหลุมรัก 
  • In this book, an army invades Britain. ในหนังสือเล่มนี้ กองทัพได้รุกรานอังกฤษ 
  • The main character is very pretty and works in a bookshop.ตัวเอกของเรื่องน่ารักมากและทำงานในร้านขายหนังสือ 
5: ใช้กับประโยคเงื่อนไขที่ไม่มีทางเป็นอย่างอื่นได้ หรือ zero conditionals:
  • If it rains, I won't come. ถ้าฝนตน ฉันก็จะไม่มา 
  • If you heat water to 100 degrees, it boils. ถ้าคุณต้มน้าร้อน 100 องศา มันก็จะเดือดจัด 
6: ใช้กับเหตุการณ์ที่ไม่ปกติ Strangely, เราสามารถใช้กับเหตุการณ์ที่เรากล่าวถึงอนาคต ตามแผนหรือตารางการปฏิบัติที่กำหนดไว้ เช่น 
  • School begins at nine tomorrow. โรงเรียนเปิดเรียนเก้าโมงพรุ่งนี้ 
  • Our train leaves at eleven. รถไฟของเราออกเวลาสิบเอ็ดโมง 
  • What time does the film start? หนังเริ่มฉายเวลาเท่าไหร่ 
  • The plane doesn't arrive at seven, it arrives at seven thirty. เครื่องบินไม่มาถึงตามกำหนดเวลาที่เจ็ดโมง แต่จะมาถึงเวลาเจ็ดโมงครึ่ง 
  • When does the class finish? เลิกเรียกเวลาเท่าไหร่ 
7: เราใช้กับเหตุการณ์ในอนาคต หลังคำพวก  'when', 'until', 'after', 'before' และ  'as soon as' ในประโยค  future sentence:
  • I will call you when I have time. ฉันจะโทรหาคุณเมื่อตอนที่ฉันว่าง 
  • I won't go out until it stops raining. ฉันจะไม่ออกไปข้างนอกถ้าฝนไม่หยุดตก 
  • She'll come as soon as her babysitter arrives. เธอจะมาทันทีเมื่อพี่เลี้ยงเด็กของเธอมาถึง 
  • I'm going to make dinner after I watch the news. ฉันจะไปทำอาหารเย็นหลังจากที่ดูข่าว 
  • I'll give you the book before you go. ฉันจะให้หนังสือกับคุณ ก่อนที่คุณจะไป 
8: เราใช้ simple tense กับ  stative verbs (กริยาที่ไม่สามารถใช้งานกับ continuous tenses) :
  • This soup tastes great. ซุปนี้รสชาติเยี่ยม 
  • You look fabulous. คุณดูเยียมเลย 
  • think she is very pretty. ฉันคิดว่าเธอสวยมาก 
  • am cold. ฉันรู้สึกหนาว 
  • promise I will help you. ฉันสัญญา ว่าฉันจะช่วยคุณ 

Friday, December 21, 2012

บอกเส้นทางภาษาอังกฤษ

Giving direction in English
อาจจะมีบางครั้งที่เราอาจจะต้องอยู่ในสถานการณ์ที่จะต้องบอกทาง ให้กับฝรั่ง หรือคนต่างชาติ เป็นภาษาอังกฤษ เรามาลองดูกันว่าคำศัพท์คำไหน หรือข้อความ ประโยค ที่ใช้บ่อยและน่าจะมีประโยชน์ในการศึกษา และจดจำไว้ใช้งานกันบ้าง
Leave this place: ออกจากสถานที่ เช่น บ้าน ตลาด โรงเรียน ฯลฯ
Go straight : ตรงไป
Turn left : เลี้ยวซ้าย
Turn right : เลี้ยวขวา
Take the second road : ใช้ถนนเส้นที่ 2
Cross the bridge :ข้ามสะพาน
Junction : สามแยก
Roundabout : วงเวียน
Take the bus no.5 : ขึ้นรถบัสหมายเลข 5
Get to : ถึง
Get off : ลงรถ
Pass the hospital on your left: ผ่านโรงพยาบาลทางซ้ายมือ
Park the car: จอดรถ
How far is the school? โรงเรียนไกลแค่ไหน
How long form here to ... by bus? จากนี้ไป ใช้เวลาเท่าไหร่ โดยรถบัส

Wednesday, November 21, 2012

แบบทดสอบพื้นฐานเรื่อง Tense Test

แบบทดสอบพื้นฐานเรื่อง Tense Test

Choose the correct conjugation of the verb. Each question has only one correct answer. When you are finished click on the "Next Question" button. There are 50 questions to this quiz. Try to use only 20 seconds per question. At the end of the quiz, you will receive quiz feedback.
แบบทดสอบพื้นฐานเรื่อง Tense จำนวน 50 ข้อ เลือกคำตอบที่ถูกต้อง เป็นแบบทดสอบที่นำมาจากเว็บไซต์ eslabout.com ซึ่งเป็น Website ที่มีข้อมูลที่เป็นประโยชน์ในการเรียนรู้ภาษาอังกฤษ สำหรับ ผู้ที่ไม่ได้ใช้ภาษาอังกฤษเป็นภาษาแรก หรือ English As 2nd Language เนื้อหามีมากมากตั้งแต่ระบบเริ่มต้น ชั้นกลาง ชั้นสูง ครบทุกทักษะ ฟัง พูด อ่าน และเขียน และมีแผนการสอนสำหรับครู อาจารย์ ได้นำมาประยุกต์ ใช้งานได้ตามความเหมาะสม

ว่าด้วยการเรียนภาษาในบ้านเรา การเรียนการสอบ เพื่อเข้าศึกษาต่อก็ยังจำเป็นที่ต้องการพื้นฐาน ไวยากรณ์หรือ Basic grammar ซึ่งเรื่องของ Tense หรือ กาล ก็นับว่า เป็นอีกเรื่องหนึ่งที่สำคัญ และจำเป็นในการเรียนรู้ ซึ่งทาง esl ได้จัดทำในรูปแบบการทดสอบ online ไว้จำนวน 50 ข้อ ซึ่งนำมาให้นักเรียน และผู้สนใจภาษาอังกฤษ ได้ทดสอบและประเมินความรู้พื้นฐานของตนเองดู เพื่อจะได้ทราบว่าจะปรับปรุงตัวเองในจุดไหนต่อไป
 ซึ่ง จะขอช่วยในการทำแบบทดสอบ ด้วยการแทรกหลักสังเกต ที่สำคัญในการทำข้อสอบ โดยที่เราอาจจะไม่ทราบความหมายทั้งหมดของประโยคก็สามารถทำข้อสอบได้ถูกต้องครับ เรียกว่า หลักการสังเกต Tense แล้วกัน


What ____________ you ____________ (do)? I'm studying.
do you do
are you doing
did you do
ให้เราสังเกต ท้ายประโยค I'm studying เป็นปัจจุบันกาลกำลังกระทำ Present continuous หรือ Present Progressive ประมาณว่า ขณะนี้/ตอนนี้/เวลานี้ คุณกำลังทำอะไรอยู่ ...ดังนั้นคำตอบก็ควรจะเป็น....
Q: ____________ you always ____________ (get up) at 7 o'clock?
Do you always get up
Are you always getting up
Do always you get up

ให้เราสังเกต คำว่า always เป็นปัจจุบันกาล Present Simple สิ่งที่ทำบ่อย/ประจำ/กิจวัตร/นิสัย  ...ดังนั้นคำตอบก็ควรจะเป็น....
Q: ____________ John ____________ (have, got) a motorbike?
Does John have got
Has John got
Have John got

ให้เราสังเกต กริยา Have/Has ประธานเอกพจน์ John ใช้ Has เป็น Present Perfect ดังนั้นคำตอบก็ควรจะเป็น....
Q: At the moment he ____________ (have) lunch.
is having
having
has

ให้เราสังเกต คำว่า moment ปัจจุบันนี้/ตอนนี้/ขณะนี้ มักใช้กับประโยค Present continuous ดังนั้นคำตอบก็ควรจะเป็น....
Q: John doesn't like playing football, but he ____________ (love) playing tennis.
is loving
love
loves

ให้เราสังเกต คำว่า doesn't  ของประโยคแรกเป็น Present simple ดังนั้นประโยคแย้งขึ้นต้นด้วย ,but ก็ต้องเป็น Present simple เช่นกัน โดยต้องระวังเรื่องประธานเอกพจน์บุรุษที่ 5 (He,she,it) คำกริยาจะต้องเติ่ม -s , -es เสมอ ดังนั้นคำตอบก็ควรจะเป็น....
Q: Last winter he ____________ (go) by train from Rome to Paris.
goed
has gone
went

ให้เราสังเกต คำว่า Last winter มักใช้กับประโยค Past simple อดีตกาลธรรมดา ๆ  ดังนั้นคำตอบก็ควรจะเป็น....
Q: Mary ____________ (not, be) at work at the moment. She's at home.
isn't being
isn't
doesn't be

ให้เราสังเกต คำว่า moment  มักใช้กับประโยค Present simple ปัจจุบันกาลธรรมดา ๆ  ดังนั้นคำตอบก็ควรจะเป็น....
Q: Next Tuesday my brother ____________ (go) to Rome.
went
goes
is going

สำหรับข้อนี้ ให้เราสังเกต คำว่า Next Tuesday  มักใช้กับประโยค Future simple อนาคตกาลธรรมดา ๆ  ดังนั้นคำตอบก็ควรจะเป็น....will หรือ be +going  แต่ตัวเลือกไม่มี will ดังนั้นก็จึงเป็น ...
Note: will เราใช้เพื่อบอกว่าเราจะทำ แต่ไม่ได้มีกำหนดตาราง หรือตั้งใจไว้ก่อน ซึ่งแตกต่างกับ be+going จะใช้บ่งการกระทำในอนาคตที่เรากำหนดหรือวางแผนไว้แล้ว
Q: They ____________ (take) their children to Spain last year.
did take
took
taked

ข้อนี้ ให้เราสังเกต คำว่า last year มักใช้กับประโยค Past simple อดีตกาลธรรมดา ๆ  ดังนั้นคำตอบก็ควรจะเป็น....กริยาช่อง 2

Q: What time ____________ he ____________ (arrive) home last Tuesday?
did he arrives
did he arrive
does he arrive

ข้อนี้ ให้เราสังเกต คำว่า last Tuesday มักใช้กับประโยค Past simple อดีตกาลธรรมดา ๆ  ดังนั้นคำตอบก็ควรจะเป็น....อดีต ซึ่งมี 2 ตัวเลือก ทำให้ต้องดูอีกว่าข้อไหนถูก ทั้ง 2 ตัวเลือก ใช้กริยาช่วย did เหมือนกัน แต่ที่ต่างกันคือกริยา arrives กับ arrive เติม -s กับไม่เติม ให้เราจำไว้ว่า กริยาช่วย do/does/did ถ้าเอามาใช้ในประโยคแล้ว กริยาแท้ จะต้องอยู่ในรูปปกติที่ไม่ผัน แบบว่าไม่ต้องเติม -s-,-es,-ed,-ing ครับ ดังนั้นคำตอบคือ ....
Q: He ____________ (work) on the computer at the moment.
is working
works
does work


Q: What ____________ they ____________ (do)? They're sleeping.
is they doing
are they doing
do they do


Q: When ____________ you ____________ (go) to Rome last year?
you went
did you go
did you went


Q: ____________ you ____________ (have, got) any brothers or sisters?
Has you got
Do you have got
Have you got


Q: John doesn't like going to the beach, but he ____________ (love) going to the park.
loves
doesn't love
is loving


Q: Next Saturday John ____________ (come) to visit his friends.
comes
is coming
will come


Q: Peter ____________ (be) on holiday now. He isn't at home.
will be
is
is going to be


Q: She ____________ (teach) her husband cooking last winter.
did teach
teached
taught


Q: ____________ he always ____________ (have) dinner at 7 o'clock?
Is he always having
Does he always has
Does he always have


Q: Last winter she ____________ (drive) to Germany.
drove
drived
did drive


Q: ____________ you ____________ (have, got) a good job?
Do you got
Have you got
Has you got


Q: Where ____________ she ____________ (study) English last year?
did she study
did she studied
has she studied


Q: Mary likes visiting friends, but she ____________ (like) talking on the telephone.
doesn't like
likes
isn't liking


Q: She ____________ (watch) a video at the moment.
watched
watches
is watching


Q: He ____________ (take) his friend to the theater last week.
tooked
has taken
took


Q: Mary ____________ (not, be) on holiday now. She's at home.
isn't
won't be
isn't being


Q: What ____________ you ____________ (do)? I'm playing the piano.
is you doing
do you do
are you doing


Q: Next Thursday my sister ____________ (visit) the new museum.
will visit
visits
is going to visit


Q: ____________ you always ____________ (finish) work at 5 o'clock?
Do you always finish
Are you always finishing
Did you always finished


Q: They ____________ (ride) the train to Sweden last summer.
did ride
rode
have ridden


Q: What ____________ you ____________ (do) this evening? I'm doing my homework.
will you do
do you do
are you doing


Q: ____________ she often ____________ (telephone) in the evening?
Does she often telephone
Is she often telephoning
Will she often telephones


Q: ____________ they ____________ (have, got) a car?
Have they got
Do they have got
Has they got


Q: At the moment they ____________ (read) a book.
are going to read
reads
are reading


Q: I ____________ (teach) my students about the USA yesterday.
taughted
taught
have taught


Q: Jennifer doesn't like working in the office, but she ____________ (love) working at home.
loves
doesn't love
isn't loving


Q: Next Wednesday my brother ____________ (have) dinner at that new restaurant.
is going to have
will have
has


Q: She ____________ (fly) to the USA last winter.
flied
has flown
flew


Q: Thomas ____________ (not, be) at the office tomorrow. He's on holiday.
isn't going to be
won't been
isn't


Q: What ____________ she ____________ (do) yesterday afternoon?
did she do
does she do
is she doing


Q: ____________ Thomas ____________ (have, got) a television?
Have Thomas got
Has Thomas got
Does Thomas has got


Q: Where ____________ they ____________ (go) on holiday last summer?
did they went
have they gone
did they go


Q: Alice loves walking in the countryside, and she ____________ (like) going to the gym.
doesn't like
like
likes


Q: At the moment she ____________ (listen) to some music.
listens
is listening
has listened


Q: ____________ he always ____________ (play) tennis on Saturdays?
Do he always play
Does he always plays
Does he always play


Q: Mary isn't at work at the moment. She ____________ (be) at home.
is
will be
has been


Q: What ____________ he ____________ (do)? He's washing up.
does he do
is he doing
has she done


Q: They ____________ (fly) to Mexico last summer.
has flown
flew
did fly


Q: She ____________ (ask) her husband to help her yesterday evening.
asked
did ask
has asked


Q: Next Saturday my friend ____________ (come) to have lunch with us.
is coming
comes
will comes


สรุปคะแนนของคนแนะนำ 
ทำผิดไป 4 ข้อครับ แต่ก็ถือว่าเจ๋งแล้ว คิดเป็น 92% ครับ 
 
You answered 46 items out of 50 correctly.
Your score is 92%. Excellent job!